הטבע שלנו
מינים בסכנת הכחדה
בעמק נמצאים צמחים ובעלי חיים שמוגדרים בסכנת הכחדה. הבולט בהם הוא כמובן הצבי הארצישראלי, ועל צוללי הביצות שמקננים אצלנו כבר היו כתבות בכל כלי התקשורת, אבל הם לא היחידים.
פרח יפהפה בשם נימפאה לבנה גדל ומתפתח ומחזיק מעמד אצלנו במערכת המים, ובמהלך החודשים האחרונים מתקיים אצלנו פרויקט שימור חינוכי. כל אחד שגידל צב אצלו בבית, מביא אותו לעמק. עד כה חלפו דרך פרויקט זה למעלה מ-300 צבים, חלקם לא יוכלו לחזור לטבע אחרי שנים של מזון לא מתאים ולא מגוון, חלקם בריאים.
בנוסף, בשל היעדרם של החתולים מהעמק, זהו מקלט חשוב מאוד למספר מיני זוחלים בסכנת הכחדה. (לרשימת הזוחלים שנצפו בעמק לחצו כאן)
אחת האטרקציות הרציניות של העמק היא הכמות של עופות מים מרהיבים שנמצאים בו.
באופן די טבעי, מיד עם פתיחתו, העמק התחיל למשוך אליו עופות מים שונים, חלקם נודדים והשאר יציבים בארץ אך בעבר לא היו בעמק. (באופן משעשע-משהו, נדדו אלינו כמה עופות מגן החיות התנכי בירושלים)
בבריכות הצפוניות יחסית ניתן למצוא שלדג לבן חזה שטורף צפרדעים, ובאגם הגדול את הסיקסקים, צוללי הבצות, סופיות, אגמיות, טבלנים גמדיים ואחרים.
עם סוף הקיץ, מגיעים לאגמי העמק מיני ציפורים נודדות, כגון השלדג הגמדי, הנחליאלי הצהוב. בבוא החורף, מגיעים לפארק גם ברווזים אשר בילו את הקיץ בצפון אירופה ורוסיה, כגון המרית הצפונית והשרשיר המצוי.
פרפרים וחרקים אחרים הם המרכיב הכי חשוב במערכת טבעית לאורך זמן. בעמק נמצאים עשרות רבות של מיני פרוקי רגליים, פרפרים משלל מינים, חגבים, חיפושיות ובעונת הקיץ – ניתן לשמוע את שירת הציקדות ברחבי הפארק. בבריכה מספר 3 ניתן לצפות ממרחק בכוורות הדבורים, אשר תפקידן האקולוגי- האבקת הצמחים הפורחים- מאפשר את קיום המערכת כולה.